Monday, January 30, 2012

Uppviglande telefon

Jag pratade med maken just, försökte få honom att välja vilka träd han vill ha sk Curb-Its runt (ett företag ska komma och gjuta dekorativa rabattkanter runt rabatten och runt träd). Ser bra ut, men håller dessutom all mulch (bark) där den ska vara, vilket gör att växterna trivs bättre i Florida-hettan (håller fukten inne och skyddar mot ogräs, ohyra och gassande sol).

Han var lite stressad, men eftersom jag inte kunde bestämma mig ville jag se vad han tyckte. Då la han bara på mitt i all! Fyyy vad arg jag var!

Men så fick jag ett mail av Ken där han var sur för att jag hade lagt på luren i öret på honom.

Så det var telefonen som föröskte mucka gräl, den lille luringen! :-)

Vår trädgård är väldigt tråkig, men jag vill inte heller lägga ner speciellt mycket arbete på den eftersom vi ju inte tänker bo kvar här. Jag ska dock fixa till rabatterna och måla husets trim som har blekts lite. Lite uppiffning är ju bara bra när vi sen ska hyra ut eller sälja huset.

Ute och inne är allt snart klart. Bara stora badrummet kvar, diskbänken och diskhon ska bytas ut i köket, och så ska gästbadrummet kaklas om helt. Och så blir det väl att vi målar precis efter vi flyttat ut.

Annars har vi gjort det som behövs. Lagom tills vi flyttar, typ. Det är val ganska klassiskt! :-)

Här är ett exempel hur det kan se ut med Curb-Its:

Saturday, January 28, 2012

Big Cat Habitat

Det visade sig att de hade  sin årliga stora fundraiser just idag, Animal Extravaganza.

Så vi uppleva en hel del kul med en massa djur. De var där och filmade från TV, så vi får se om vi fastnade på bild...






Friday, January 27, 2012

Scouts

Sarah's best friend is in the Girl Scouts. Not only that, her friend's mom is the scout troop leader.

Sarah knows most of the girls from the troop, and she was asked if she wanted to join. Before she was always against it, but now when she knows the people involved a little, she is very excited.

So today she became an official member of the Girl Scouts of America, sub chapter Girl Scouts of Gulfcoast Florida.

Next meeting will not be until 2 weeks from now, since they just had one last night. They get involved on a lot of community events, which I think is great. Things like volunteering at animal shelters and cleaning the beach.

And of course they sell cookies to raise money. Last year they got over $1,000 that they can do whatever fun stuff they want with.

It has been a very hectic work day, and I am starving. Waiting for Ken to get home so I can take him out for dinner.

Let the weekend start!

Kortslutning?

Försöker jobba men har världens hicka. Dessutom kan jag inte sluta sjunga på Bra vibrationer med Kikki Danielsson.

Det måste vara symptom på en allvarlig hjärnskada, eller?

Utmaning

Fick utmaning att svara på 10 frågor från FourMum:

1. Vad gjorde du för tio år sedan?
Vi flyttade från vår första lägenhet till en större, vägg-i-vägg. Anledningen var att jag var med barn (mycket planerat eftersom jag var tvungen att sluta med alla lupus-medicinerna och verkligen tajma allt). Strax efter att vi flyttat in fick jag missfall i 6:e veckan. Inte kul när man verkligen vill ha barn! Men två månader senare blev jag med barn igen och den här gången gick det bra…

2. Vad gjorde du för ett år sedan?
Sarah höll på med Tae Kwon Do och vi var upptagna med att vänta hem vår nya lilla kattunge Elsa

3. Snacks/godis/annat du gillar
Svenskt smågodis
Choklad

Glass
Frukt

4. Fem sånger du kan hela texten till:
Här rör det sig så gott som bara om julsånger och barnvisor…

5. Vad du skulle göra om jag blev mångmiljonär:
Betala av huset och annat såsom studielånet

Köpa nytt hus
Köpa nya bilar
RESA
Besöka Sverige oftare
Hjälpa familjen med pengar
Sommarhus på Gotland

6. Fem bra/sämre vanor
Är alltid i tid
Bra på att ta tag i saker och få dem gjorda
Petar mig i näsan alldeles för mycket
J
Låter min surhet gå ut över andra när jag har PMS
Tar alltid hand om de som står mig närmast

7. Saker du gillar att göra
Umgås med familjen

Resa
Kolla på TV/film
Naturvandra
Laga mat
Äta god mat

8. Fem saker du aldrig skulle klä dig i eller köpa/köpa igen
Kläder som är för små

Konstiga trendkläder
Stora, klumpiga kläder
Hängselbyxor

9. Fem ägodelar jag inte vill vara utan:
Datorn
Mobilen
Kameran
Ismaskinen
Bilen

10. Jag skickar utmaningen vidare till:

Så många har gjort den redan, så jag säger helt enkelt den som känner sig sugen! J

Betyg

Här i USA får barnen betyg fyra gånger om året, och det sista innan man går ut årskursen är då slutbetyget. Det är jättebra tycker jag, för då har man ju mer koll på vart man står och vad man kanske behöver jobba på.

Igår var det dags för betyget för det andra kvartalet, och jag blir så stolt över Sarah för att hon gör så bra ifrån sig i skolan. Det märks på henne att hon trivs i nya skolan, hon är alltid glad att gå dit och har inga problem med läxorna även om det visst kan vara svårt ibland. De har ju inte direkt lite läxor i 3:an här!

Men lärarens kommentar, som alltid medföljer betyget, värmde extra gott:


Skolan här är verkligen tuff, så jag hoppas hon kan hänga med i svängarna i framtiden med. Det krävs en hel del föräldrastöd både till barnen i sig och till skolan, men man får säga vad man vill om amerikaner, de engagerar sig verkligen just i skolan!

Thursday, January 26, 2012

Mycket jobbande

De senaste dagarna har verkligen varit mycket jobbande! Jag trivs faktiskt bra med lagom stress, jobbar bättre då. Men det blir lite jonglerande.

Har ett saftigt jobb som jag jobbar på idag, sedan har jag två till på kö. Fast de har jag hela helgen på mig, så det känns inte så farligt.

Man vet dock aldrig från dag till dag hur mycket jobb som kommer in på en dag. Jag arbetar med en hel drös agenturer, och eftersom jag arbetat på heltid nu i över 10 år så har jag etablerat mig hos en hel del av de större agenturerna, vilket betyder att de skickar en hel del jobb åt mitt håll.

Känns bra. Gjorde deklarationen för ett tag sedan och min inkomst dubblades förra året, fast det var ju i stort och mycket tack vare det där stora ABB-jobbet i elteknik. Det gav en hel del...

Kul att man kan leva på ett yrke som är så flexibelt och roligt! Jag lär mig nya saker varje år dessutom, och man blir oerhört allmänbildad med alla olika texter man får översätta.

Känns dock som jag har en glasbit i halsen, så ont! Vet inte vad det kan bli av det, men inget kul alls. Kan knappt svälja!

På lördag kommer Sarahs bästa kompis hit, och på eftermiddagen ska vi fyra ta oss till Big Cat Habitat Sanctuary, ett ställe där de tar hand om stora kattdjur som har farit illa. Sedan kommer kompisen med  hem hit igen för mer lek. Kul för Sarah! Speciellt eftersom hon älskar kattdjur och det gör kompisen med. Rena kattfantasterna! Sarah var klädd som leopoard i skolan igår, de skulle ta med en favoritbok och klä sig som en av karaktärerna i boken. Det blev en bok om stora kattdjur såklart! :-)

Torsdag

Igår var det en riktigt hektisk jobbdag, jag var helt slut i skallen efter att ha bollat runt flera projekt under dagen.

Middagen blev dock mycket god, rekommenderar att du provar detta om du äter LCHF:

Fiskgratäng
ca 4 fileer av vit fisk (jag hade tilapia hemma)
ca 1 dl creme fraiche
ca 2 dl stark, god, riven ost (jag hade stark cheddar)
Färska örter eller torkade, (jag hade färsk oregano och basilika hemma)
En tomat
Salt och svartpeppar

Placera fisken (skuren i små munsbitar eller hur du vill ha dem) i en smord ugnsform. Blanda creme fraichen med ost och kryddor. Blanda creme fraice-blandningen med fisken i formen (eller lägg ovanpå). Placera ut skivor av tomat ovanpå, lite salt och peppar på det och så lite mer ost ovanpå.

In i ugnen på ca 440F i ca 30 minuter, du ser när gratängen har fått fin färg.

Till detta severade jag gräddstuvad vitkål, men vilken grönsak som helst blir nog bra.

Gräddstuvad vitkål
ca 1/2 vitkålshuvud, finstrimlat
ca 50 gram smör
Salt och vitpeppar
Muskotnöt om man vill ha

Stek upp vitkålen så den får smör runt om (inte så den blir brun), häll i ca 2 dl grädde, salta och peppra och lite muskotnöt gör susen det med. Låt puttra några minuter och det är klart!

Känns riktigt bra med kosten, har redan gått ner över 4 kg sedan jag började, och då hade vi en seeeg start med många uppehåll (tack vare allt svenskt godis)!

Wednesday, January 25, 2012

Min kära lilla vän...

Jag använder en Android-mobil, närmare bestämt en som heter HTC MyTouch 4G. Helnöjd med denna mobil, SÅ bra.

I morse fick jag meddelande om att det nu fanns en systemuppdatering att ladda ner och installera. Spännande, eftersom systemuppdateringar ofta för med sig förbättringar och grafikförändringar, piffar upp mobilen helt enkelt.

Mycket riktigt, mobilen såg lite bättre ut gällande grafik och ikoner och liknande, men den största ändringen var nog i SMS-appen. Mycket bättre funktion. Men så såg jag en knapp som inte funnits där tidigare. En mikrofon...

Visade sig att telefonen nu har en ypperligen välfungerande Tal Till Text-funktion för SMS. Jag har tidigare kunnat ringa och söka på Internet och så där via Tal Till Text, men det fanns inte i SMS-appen.

Funkar SÅÅÅÅ bra, så nu får stackars maken låååånga SMS eftersom det ju går så fort att "skriva" genom att bara prata. Så många långa SMS blir det nu! Tur att man har en plan med obegränsat antal SMS, annars kunde det här sluta illa... :-)

Jag har alltid gillat Swype-funktionen, där man bara drar fingret över bokstäverna, sparar massor med tid, men det här blir nog snäppet fortare (och roligare). Dessutom kan det säkert bli en del roliga misstag som skulle platsa på "Damn You Auto Correct", en favoritsida som folk skickar in sina roliga SMS-flubbar till...

 Min trogna gamla vapendragare som är med mig nästan överallt. Hur skulle vi stackars I-landsmänniskor överleva utan våra mobiler? :-)

Vafalls? Vill du att jag ska säga något???

Nämen titta, du lyssnar ju riktigt bra! Vi ska nog få det bra ihop, du och jag, Tal Till Text-funktionen...

Tuesday, January 24, 2012

Pust, stön och stånk

All energi rann ur mig. Det har varit en intensiv arbetsdag, hjärnan är slut och kroppen likaså.

Orkar inte diska det som jag sparade från baket igår, det får vänta tills imorgon. Jag är glad att jag orkade släpa mig in i duschen nu precis, men det var med nöd och näppe...

Det får bli korvstroganoff till middag. (Lätt att göra LCHF, uteslut bara riset till). Enkelt och maken älskar korvstroganoff, så eftersom han fyller år så blir det ju bra.

Helst skulle jag bjuda ut honom på middag, men har har sällan lust att gå iväg när han precis har kommit hem så där på en vardag. Hans företag är i super mode så här års nu när deklarationstiden är här. Från och med nu fram till mitten på april är det go, go, go för honom på jobbet.

Jag har nu 1 timme på att bara slappa lite innan det är dags för middagen, kanske man ska göra bara ... ingenting?!

Hmmmm

Dottern fick med sig en "Student's Dictionary" hem idag, som hjälpmedel inför De Stora Standardproven som snart ska hållas...

Hon tycker jag är weird eftersom jag tyckte det var konstigt att boken inte hade ordet "badass" (tuffing). Badass är veckans ord i vår familj, men Sarah tycker som sagt att jag inte ska gå och säga badass hela tiden, hon tycker det låter som en svordom. Och svordomar och "bad words" är något som hon är emot.

Stackars henne som har en mamma som jag... Jag svär som en borstbindare!

Tisdag

Glömde nog nämna att jag och Sarah var förbi IKEA i söndags. Hittade en adventsljusstake som det var 60 % rabatt på, precis vad hag behövde till matsalsfönstret till nästa jul!

Idag fyller maken år. Hela 46. Jag "bakade" en LCHF-tårta igår, eftersom den blir bäst om den får stå kallt över natten. Men vi kunde inte låta bli att smaka lite (OK, ganska mycket) igår och den var GOD som bara den, nått jag helt klart skulle gilla även om jag inte åt LCHF. Prova gärna!

Krämig chokladtårta
200 g mörk choklad (70%) (jag använde Lindt 70 %)
4 dl grädde
250 g mascarpone
2 msk kakao
2 msk mörk rom (går nog bra med annat eller så kan man säkert utesluta detta)
2–3 dl grädde + jordgubbar eller andra bär till dekoration

  • Hacka chokladen.
  • Koka upp hälften av grädden. Ta ifrån värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen har smält och krämen är blank och slät.
  • Rör ner romen och låt sedan smeten svalna till rumstemperatur.
  • Vispa resten av grädden tillsammans med mascarponen till krämig konsistens.
  • Sikta ner kakaon i chokladkrämen och vänd sedan ner det hela i gräddsmeten.
  • Klä en springform invändigt med plastfolie. Bred ut smeten i formen, täck med plastfilm och ställ kallt att stelna, gärna över natt.
  • Stjälp upp tårtan på ett fat och lyft bort plastfolien.
  • Dekorera med vispad grädde och jordgubbar och sikta eventuellt över lite kakao.
Jordgubbar är väl inte bäst i LCHF-synpunkt, men de är i säsong här just nu och billiga och goda. Hallon är nog annars det bästa för en striktare LCHF-tårta. Och så kan man använda mörkare choklad också om man vill.

Väldigt gott var det i alla fall!

Monday, January 23, 2012

Så vart det måndag igen

Tre dagar ledigt för Sarah, härligt! I lördags eftermiddag vid halv fem åkte Ken och Sarah in till Tampa för att kolla på Monster Jam, en kolossal Monster Truck Show. Detta var deras tredje år, se det lär nog bli en tradition! De kom inte hem förens kvart i elva på kvällen!

Själv fick jag en kväll för mig själv, vilket var helt OK det med.

I söndags morse väckte Bob oss vid femtiden. Han ville sova i vår säng, och jag kan nog räkna på en hand hur många gånger han gjort det under de 11,5 åren vi haft honom! Nått var helt klart fel. Han verkade ha väldigt ont i huvdet dessutom. På morgonen försvann han sedan iväg och vi hittad ehonom darrandes i kylan ute på altanen där han gömt sig. Stackaren! Som tur var had ejag kvar några av hans smärtstillande och det verkade hjälpa lite. Fast han sov i vår säng i natt igen.

Imorse ringde jag vår veterinär, för även om han verkade bättre tyckte jag nog att det vore bra om han fick sig en översyn, han är ju 84 år (om man räknar i hundår!).

Vi fick komma in nu på morgonen, och det är troligen "bara! en klämd nerv i nacken. Han fick påfyllning på sin smärtstillande medicin och så fick han en rejäl kortisonspruta, så förhoppningsvis fixar det till sig. Han hade dessutom en mild öroninflammation och fick en kräm mot det med.

Det positiva var att vi fick reda på att han INTE har grå starr som Stan har. Han har under de senaste tre månaderna fått en grå skugga i ögonen, men det var tydligen någon annan form av ålderstecken som man INTE blir blind av! Bra för Bob! Stan ahr ju grå starr, men bara på ett öga än så länge...

De börjar ju verkligen bli till åren nu våra pluttar!

Thursday, January 19, 2012

Kontoret...

...blev det. Är mitt uppe i ett bombnedslag just nu. Upptäckte att en hel del som tar upp plats är Sarahs alla konstnärliga alster. Dess behöver ju faktiskt inte vara i skåpen, så de har nu fått nytt rum i en kartong.

Mitt i alltihopa kom grannen bara för att prata lite. Och det blir aldrig dock lite när det gäller henne. Hon är väldigt trevlig, men jag var ju mitt inne i min "städzon" och ville inte riktigt tappa farten. Jag försökte att inte leda henne genom att inte fråga några följdfrågor utan bara lyssna mest, men det saktade bara ner henne lite grann! :-)

Ja ja, det blir nog bra ändå. Har nu bara ca 1 timem tills Sarah ska hämtas, sedan är det middagsbestyr och annat.

I alla fall fick jag alla planerade jobbprojekt klara. Jag har bara två som jag vet imorgon, så jag kan alltid fortsätta fixa med kontoret efter det. Det lär nog bli en del ungar som springe rhär imorgon dock, med tanke på att det inte är någon skola. Grannen var dock snäll och sa att jag skulle skicka in alla till henne om det blev för mycket, eftersom hon vet att jag jobbar hemifrån. Men det blir nog bra. Det kan dock bli en del ljud med tre tjejer och tre killar!!! Ibland är de till och med fler!

Fast jag har vant mig väldigt bra, tidigare var det liksom absolut nödvändigt med tystnad för att jag skulle kunna jobba, men Sarah måste ju få ha sitt liv också. Så jag har anpassat mig. Så länge de leker bra och är snälla mot varandra och volymen beror på att d ebara har kul så är jag OK med det. Men inte när de börjar gräla och skrika på varandra, då får arga mamman gå in och säga ifrån.

Det kan till och med vara mycket underhållande att lyssna på ett gäng åttaåringar när de leker, de är riktigt roliga faktiskt!

Asian Slaw Salad

Här är receptet på salladen:

Asian Slaw Salad

1 large carrot, peeled & julienned
1/2 large cucumber, seeded & julienned
1 large scallion, sliced thin
2 tablespoons rice vinegar
Juice of 1 lime
1/2 tablespoon sesame oil
1 tablespoon mirin
1/2 teaspoon minced ginger
1 pinch salt
1 pinch sugar

In a small bowl, combine the vinegar, lime juice, oil, mirin, & ginger. Add salt & sugar to taste. Peel & julienne the kohlrabi, carrot, & cucumber. Slice the scallions. Toss all the vegetables together in a large bowl. Add the dressing to the vegetables and mix all together until the vegetables are coated. Set aside in the fridge for at least 15 minutes. Right before serving, sprinkle with a pinch of salt & toss to combine.

Man kan också ta en påse färdig coleslaw (strimlad vit och rödkål plus morot) och så kan man tillsätta extra grönsaker till det om man vill. Jag ersätter sockret med typ Stevia eller Eryhtriol i dressingen. Jag ska prova med vit och rödkål, morot och kohlrabi ikväll tänkte jag. Kanske lite färsk koriander i också, älskar koriander!

Bra marinad som passar till nötkött, speciellt flank steak som får marinera över natten:

Asian Marinade

1/4 cup soy sauce (jag använder Tamari)
2 tablespoons sesame oil
2 tablespoons rice vinegar
1 tablespoon minced garlic
1 tablespoon minced fresh ginger
1 scallion (green onion) sliced thin
Ground black pepper to taste

Toooorsdag

Idag har jag en lång dag för mig själv, eftersom jag inte hämtar Sarah förens halv fem då hon har Art Club just på torsdagar.

Så vad ska jag hitta på idag? Jag väntar på några inbokad jobb som ska komma in, men inget som tar någotn specieltl lång tid att fixa.

Städa ur garaget? Lite kallt för det...

Kontoret då? Det behöver en djupevaluering, in i alla skåp och lådor och RIV bara! Så mycket skit över allt. Och garderoben såklart, även om den fick sig en omgång innan jul så det är inte alltför illa där.

Baka nått LCHF-gott till i kväll?

Usch, jag har inte lust eller energi för nått känns det som. Ska nog ta det lite som det kommer och så får vi se vad eftermiddagen bjuder på.

Igår gjorde jag gott, det var nötkött med med ost och spenat inrullat inuti, tillsammans med smör- och vitlöksstekta "pole beans" (vet inte vad de heter på svenska) och beasås.

Jag förberedde också inför dagens middag och lade en flankstek i asiatisk marinad, vilken ska grillas ikväll och ätas med en asiatisk coleslaw. Hela kykskåpet doftar gott av tamari, sesamolja, ingefära och vitlök!

Denna veckas grönsaksskörd var verkligen kanonbra, så mycket gott! Fick bland annat stora tjocka salladslökar som var mörkt lila, spännande! Massor av olika pepparfrukter såsom vanlig paprika, ungersk (stark) paprika, jalapenos, poblanos och habaneros. Jättefina äggplantor, vitkål, färska örter av olika slag, sallader och en massa annat gott. Nästan varje gång får jag något nytt som jag inte provat förut, och jag har fått en hel del nya favoriter. Kohlrabi är ju jättegott till exempel!

Kohlrabi

Verkligen en bra investering att gå med i en "community farm"... Och Sarah får regelbundna besök på en gård, mata korna och annat kul, jättebra! Till och med hundarna hade kul igår, Bob stal lite kål från en ko och Stan hade stirrtävling med en annan ko. Kon vann dock; hon stack fram nosen för att lukta lite närmare på Stan och han ramlade nästan ur skinnet, ha ha! Jag och Sarah skrattade gott åt honom, han trodde han var så stor och farlig men men... :-)

Wednesday, January 18, 2012

Alltså...

Ibland är universum emot en! Idag fick jag ÄNNU ett paket från kära syster i Sverige, FULLT med gott svenskt godis.

Jag får ge mig; ikväll blir det free for all med godiset, så jag slipper lida. För det är inte humant att låta mig lida så här! :-)

Å andra sida kom vi precis hem från Gamble Creek Farm fullaste med massor av superläckra grönsaker. Denna gång var det verkligen jackpot i smaskighet... Så förhoppningsvis tippar nyttighetsskalan med alla grönsakerna vi ska stoppa i oss över lite på den "bra" sidan...

Jag är bara mänsklig...

Monday, January 16, 2012

Fatta

hur mycket gott svenskt godis det finns i vårt skafferi just nu. Jag stod och höll i påsen med smågodis ett bra tag. Munnen vattnades som bara den. Jag klämde njutningsfullt på en mjuk saltlakritsbit. Munnen vattnades ännu mer, jag kunde riktigt känna den underbara smaken på tungan.

Men jag åt inget...

Undrens tid är inte förbi ännu!

Krångligt

Jag var så glad att vi äntligen hade bestämt oss vart vi skulle semestra i sommar - då visar det sig att den tjejen som ska hålla fortet på kontoret när Ken är borta inte vet när hon måste ta sin semester förens i slutet på mars, eftersom hon måste koordinera den med sin familj i Panama och så vidare.

Så vi kan inte boka något förens vi vet när hon åker, eftersom vi inte kan vara borta samma vecka som när hon är borta. Av vad jag har sett kan boende och flyg gällande Yellowstone boka upp tidigt. Jag har flera olika boendealternativ, men ifall att vi int ekan hitta nått eller om flyget inte funkar osv i slutet av mars, så måste jag ha en alternativ plan. Ett alternativt planerat resmål!

Ja jisses. Och helst ska det vara något som inte kräver en massa knep och knep, man ska kunna ta sig dit med ett flygplan... Så kanske NYC då. Där finns ju hur mycket boende som helst att välja på. Eller kanske hyra en husbil och köra ner till Texas? Gaah! Jag trodde jag var klar med alla kansken nu!

Idag är ledig dag för Sarah, själv har jag en hel del jobb att göra, så det är bäst jag sätter igång innan huset fylls av en massa ungar...

Sunday, January 15, 2012

Härliga söndag!

Igår mumsade vi på smågodis så det stod härliga till! Det som blev över har lagts undan i en lufttät påse. Det mesta är sådant som vi inte gillar så mycket, så om jag få mod till mig kastar jag nog det som är kvar. Retsen av godiset är i individuelal påsar med datum som inte går ut förens i slutet på 2013, så de kan vi ju spara på. Förutom två påsar med Bilar som Sarah och hennes kompisar kan äta upp, de ska ätas färska tycker jag.

Sarah fick dessutom en massa tablettaskar och sin FAVORIT: Kinder-ägg.

Idag är vi tillbaka på banan igen: INGET MERA SOCKER. Så vilken tur att paketet kom just igår, då vi ända "var tvingade" att fuska eftersom det inte fanns någon klok mat i Legoland...

Imorse åkte Ken till jobbet. Hundarna hade varit ute på långpromenad, och en frusen Stan kröp ner mellan fötterna på mig. Så mysigt! Sedan kom katten och lade sig ovanpå min bröstkorg. ÅH! Inte kunde jag gå upp då. Sarah sov, Bob sov. Och det gjorde jag med. Härligt, jag får så sällan sova på morgnarna. Härligt att ha händerna på en fluffig, mjuk och varm sak som Elsa, då och då spann hon till och kurrade.

Strax efter halv tio kunde jag dock inte sova längre, så jag gick upp och fixade lite. Lade fram Sarahs kläder vid hennes säng, eftersom det är så kallt just nu (19C inne med värmen på , men med kalla stengolv).

Precis hade jag gjort det så ringde det på dörren. Prick klockan tio (det finns väl någon regel att man inte ska störa innan tio antar jag). Så då fick jag upp Sarah eftersom det var en av hennes kompisar som ville komma in och leka.

Idag tänkte jag tvätta några lass tvätt och planera inför sommarens semester. Vi har bestämt oss för VART, nu ska vi bara bestämma oss för detaljerna runt om, det finns många alternativ. Så bland en kort lista med bland annat Los Angeles/San Fransciso, New York City, Texas och Yellowstone så blev det framröstat att vi ska till Yellowstone i år.

Vi är alla djur och naturälskare och det finns väl knappast ett häftigare ställe att åka till! Har ett par bra guideböcker, så nu ska vi fundera ut vart vi ska flyga in till (Salt Lake City med hyrbil 6 timmar är billigast, men då mister man typ två dagar med själva resandet. Ska vi hyr astuga? Lägenhet? Bo på hotell? Kanske husbil? Många alternativ!

Jag kände inte till sådär jättemycket om Yellowstone, men desto mer jag läser desto mer imponerad blir jag. Jag blir helt salig när jag läser beskrivningen av alla de vandringsleder som finns, vet knappt hur jag ska kunna välja. Tror jag ska beställa ett par ny vandringsskor redan nu! :-)

Tänker på björnar, älgar, anteloper, big horn-får, bufflar, vargar och mängder av andra djur som finns där. Förutom geysrar och andra coola geologiska fenomen förstås. Och bara det att gå omkring ovanpå en supervulkan... Häftigt! Jämfört med Smoky Mountains som vi var vid 2010 så går det ju inte att jämföra The Rocky Mountains är ju massiva i jämförelse. Ska bli kul att få besöka Wyoming  och Montana och troligen Utah och Idaho också beroende på vart vi flyger in till.

Detta blir nog ett "once in a lifetime adventure"...

Saturday, January 14, 2012

Härlig dag

Det var KALLT hela dagen, men vi hade kul ändå. Sarah förkunnade att hon gillade LEGOLAND bättre än självaste Disney World, men några fler besök lär det inte bli, både jag och Ken tyckte det var lite för tamt...

När vi kom hem väntade paket från Sverige lastat med svenskt godis, bla. en jättepåse med smågodis!







Friday, January 13, 2012

LCHF och baka

Jenny,

Tänkte att det var bättre att skriva ett inlägg än att svara kort på din kommentar:

Jag köpte i princip alla LCHF-kokböcker jag kunde hitta när jag var i Sverige, visste att jag skulle behöva inspiration när jag kom tillbaka. Detta recept är ifrån "Bakglädje med LCHF" av Annika Rogneby, som jag varmt kan rekommendera.

Rabarbersmulpaj 

Deg:
75 g smör
0,75 dl sukrin (Erythritol i USA, kan köpas på Amazon.com)
1 dl mandelmjöl (Almond flour, också på Amazon)
0,5 dl Fibrex
(en typ av fiberflingor som jag köpte flera paket i Sverige, ser nästan ut som platta kartongflingor!!! Maila adressen Jenny så kan jag skicka ett paket (väger inget alls) eftersom jag säkert inte kommer att använda upp alla paket innan datumet går ut!)
0,5 dl BakePro (detta var svårt att komma på vad det motsvarade i USA, men hittade det till slut: kolla på Amazon efter "All Natural Whey Protein". Bob's Red Mill är ett bra märke.
0,5 tsk bakpulver
Lite vanilj (du kan hitta malen vaniljstång utan tillsatser och socker på Amazon)

Fyllning:
ca 2 st rabarberstjälkar (jag köpte en 1 lbs påse skivad, fryst rhubarb från Publix, använde halva påsen)
2 msk sukrin
1 tsk kanel

Beskrivning:
  • Sätt ungnen på 350-400 grader Farenheit (200 grader Celsius).
  • Skala och skiva rabarbern om inte färdigskivad.
  • Blanda rabarberna tillsammans med sukrin och kanel, låt stå och dra en stund.
  • Mixa alla degingredienserna i en matberedare eller liknande.
  • Placera rabarbern i en pajform.
  • Smula degen över och sätt in i ugnen.
  • Grädda tills pajen har en gyllene färg (jag tror det tog 20-30 minuter)

 Jag serverade med vispad grädde smaksatte med lite vanilj och sukrin.

Ett annat gott LCHF-godis är chokladbollar. Använd sukrin istället för socker och osötad riven kokos (finns på hälsokostaffären, använd inte den sötade från vanliga mataffären) istället för havregryn inuti. Gott och mättande!

Och ett tips för såser och annat där man i vanliga fall använder lite mjöl för att "tjocka till det":
Xantham gum! Man behöver bara ytterst lite (det är gjort av en bakterie, helt naturlig.) Finns att köpa från Amazon (Bob's Red Mill har en bra.) Det är väldigt svårt att dosera xantham gum eftersom det blir klumpar om man försöker strö i med en liten  sked. Ett supertips är att använda ett saltkar för att dutta i. Perfekt, och nu kan jag göra tjocka såser utan kolhydrater... :-)

Fredag

Tjoff så var den veckan med slut!

Har ätit så gott hela veckan , men har haft ett sug efter socker så in i bomben. Precis som förra gången när vi började med LCHF. Det brukar nog ta ca två veckor innan det värsta suget är borta. Denna gång är jag inte sådär superstrikt, så jag har faktiskt tuggat i mig en skiva äpple när jag har gjort iordning ett åt Sarah. Och så SÖTT det smakar när man lagt av med ALLT socker!

Nu har vi ätit LCHF sedan i lördags och enligt vågen (på kvällen, morgonvikten är ju alltid lite lägre) så har jag gått ner 7 lb, dvs lite mer än 3 kilo. Inte illa med tanke på att man ju inte alls är hungrig.

Det jag gillar mest med LCHF är att jag äter mycket mer grönsaker än när jag äter "vanlig" mat. Det känns också i benen att man precis har bytt kost. Det är liksom en första omställning som gör att man blit lite matt i benen när kroppen går över till att bränna fett istället för kolhydrater. Men jag vet ju att det går över. Och jag har redan märkt av en annan bieffekt av denna kost: jag får MER energi och orkar vara uppe längre på kvällarna. Inga blodsockersvängningar längre, utan man är stabil hela tiden. Skönt.

Och den viktigaste bieffekten av alla har precis börjat ge sig tillkänna: ingen inflammation i lederna, och då var det ändå typiskt "göra ont i lederna"-väder imorse...

Så visst saknar jag sötsaker, pasta och bröd... MEN fördelrana är ju oerhört bra de med!

Imrogon ska vi ta oss till LEGOLAND, efter att ha provat många gånger. Det har liksom gått troll i detta besök. Bara för att jag nu sa att vi ska dit går väl bilen sönder eller någon blir sjuk... :-)

Ska bli ganska kallt imorgon, men det kan ju vara en fördel också när man går en hel dag på en sådan där stor park, man slipper svettas. Vi har redan bestämt att lunchen får bli vad det blir (men BARA lunchen) eftersom det är supersvårt att hitta bra mat när man är instängd i en park sådär. No big deal.

Jag är bara glad att alla kilon som jag lagt på mig under hösten och vintern verkar villiga att smälta bort nu... Så EN lunch gör nog inte så stor skillnad. Vi kör strikt LCHF till den 8 mars då kusin och moster kommer, och när d eåker hem går vi nog tillbaka till det. Känns helt OK.

Sarah har ledigt på måndag (MLK-dagen) och även nästa fredag. Härligt för henne med två 3-dagarshelger på raken!

Idag tänkte jag jobba minimalt och satsa på att städa, tvätta och laga lite gott. Igår gjorde jag en god rabarbersmulpaj på LCHF-vis. Gott med kanel och sedan vispad grädde smaksatt med vanilj! Funderar på att göra något med choklad som kladdkaka kanske. Det går bra så länge man använder choklad med minst 70 % kakaohalt. Jag använder sukrin (erythritol) som sockerersättning, går bra att baka med. Utvinns från frukt och har inga kolhydrater. Fördelen med just sukrin är att den tas upp i tunntarmen och utsöndras nästan helt i urinen, så man har minimalt med magproblem (en del sötningsmedel kan ju ge en både diarre och gas). Så passar mig bra!

Nej, nu ska jag sätta igång och få nått gjort här! Trevlig helg alla!

Monday, January 9, 2012

Måndag

Snabb helg känns det som, men väldigt trevlig.

I lördags drog vi igång en ny runda med lågkalorikost, kändes riktigt bra. Har redan gått ner 4 pund i vattenvikt. Det är alltid först av och på...

I lördags donade jag en massa hemma. Arbete, tvätt, matinhandling och -lagning. Massor av SOA! Vi satt uppe till halv TVÅ på natten i lördags! För er som inte har kollat in SOA, dvs. "Sons of Anarchy" kan jag rekommendera denna TV-serie. SÅ bra! Helt otippat kanon! Vi är redan på tredje säsongen och det finns en fjärde ute också. Handlingen låte rkonstig, det handlar om en MC-club i Kaliforninen. Men väldigt bra spelat, väldigt djupa realtioner och ett stort hjärta. Och en del döingar och pang-pang såklart...

Ken och jag har alltid varit fans av Ron Perlman, killen som spelar MC-klubbens ledare. Vi kallar honom "Moneky man" eftersom han ser lite apliknande ut (det tog några år innan vi visste vad han hette). Han är fenomenal som skådis faktisk.

Se den serien! Om inte annat så för snygga och smarta Jax, huvudpersonen, han är som honung för ögat! ;-)

Igår söndag lyckades vi ta oss till bion för att se "We bought a zoo", sedan fixade jag och Sarah lite nya skor och kläder till henne.

Saturday, January 7, 2012

Näsa!

Ibland går jag in och kollar statistiken för mitt företags hemsida, speciellt varifrån besökare kommer och vart de hittade sidan. Ibland hittar man lite lustiga länkar, som idag. Tydligen finns det en hemsida som har att göra med "feminine beauty". De har bland annat en artikel om hur kvinnors ansikten har förändrats från tidiga människoarter fram till idag, och hur ansiktsdrag skiljer sig beroende på vart man bor i världen. Baserat på skelettstruktur och liknande.

De pratar bland annat om näsor. För att illustrera en typisk svensk kvinnlig näsa hade de inkluderat en länk till en bild på mig på mitt företags hemsida!

Knasigt va!?!

Thursday, January 5, 2012

Tajta brallor

Alltså sedan jag gick över kanten och drunknade i Thanksgivings och Julens alla kolhydratsstinna godbitar, totalt har jag ätit holisar under ca 3 månader nu, så har jag ju givetvis gått upp i vikt. Ca 4,5 kg sisådär. Det första som man får tillbaka är vattenvikten, kolhydrater gillar nämligen att suga åt sig vätska!

Inget som jag lider alltför mycket av (bara liiite). Men jag hade tänkt köra ett par strikta månader nu. Efter allt julgott. Men jag har inte fått ett paket ännu som inväntas från Sverige. Innehållandes SMÅGODIS! Så det kännsliksom inte som någon bra tanke att börja en strikt kost NU, för så fort det där paketet kommer så kommer JAG att ÄTA ALLT GODIS. Så är det bara. Ingen spärr för svenskt smågodis!

Hoppas bara att paketet kommer SNART! Maken är supertaggad inför kostomläggningen och han lider verkligen av att jag skjuter på det. Men det är ju SMÅGODIS vi snackar om här. Svenskt smågodis. Enough said.

Idag fick jag dock en positiv överraskning. Jag har lidit lite av att mina jeans suttit lite för tajt runt naveln. Jag har ett operationsärr där, och det är inte skönt med tajta jeans som sitter åt just där. Råkade titta på jeansen och de är en storlek mindre än vad jag trodde! Jag hade tagit fram fel jeans! Vips fram med ett par från den större storleken och LÄTTNAD. Inget ont över naveln längre!

Så nu behöver jag inte ha superångest över att brallorna sitter för tajt, eftersom de ju är en storlek som jag inte direkt strävar efter att jag måste komma i. Puh!

Nu ska jag åka till skolan och hämta Sarah från hennes Art Club, sedan blir det nog en sväng förbi Wal-Mart (eftersom det är närmast) för att se om jag kan fynda lite julksaker. Allt ör mellan 75 - 90 % rabatt just nu, och kanske finns det nått kul kvar...

Wednesday, January 4, 2012

Onsdag

Lite kallt idag! Frysgrader hela natten och bara en plusgrad när vi körde till skolan. Både Sarah och jag var väldigt tacksamma för våra ullskinnsstövlar!

Jag känner att jag (Sarah med) kämpar mot någon form av förkylning. Inte riktigt illa nog att man kan säga att man är sjuk, men definitivt nått där. Imorse fungerade inte hjärnan så bra,: Jag skulle skriva ut en faktura, men istället för att logga in i mitt bokföringsprogram försökte jag logga in i Sarahs Club Penguin-konto!

Tog just en lååååång och väldigt VARM dusch. Lättade lite i bihålorna och värmde gött. Har redan gjort tre jobb idag, vet inte om något mer ska komma in. Sarah har kort dag idag, och numera har jag satt ett larm som poppar upp både på datorn och mobilen. Så att jag inte glömmer att hämta henne igen...

I eftermiddag ska vi till grönsaksfarmen och hämta grönsaker. Annars är det nog inte så mycket på G just nu. Hoppas att krasslet beslutar sig för att ge upp och inte sätta sig fast, har ingen vidare lust med att vara förkyld.

Ett plus med att det är kallt: Katten Elsa sover bredvid mig i sängen nästan hela natten. Så mjuk och fluffig!

Tuesday, January 3, 2012

Slut på jullovet

Kallt idag, vaknade mitt i natten av värsta stormen. Inatt ska det visst bli frysgrader hela natten, inte kul för Florida som inte riktigt är utrustat för att klara frysväder (menar då naturen).

Men på fredag ska det bli 20C+ igen, så vi ska nog klara oss igenom denna lilla köldknäpp.

Jag har varit väldigt effektiv, har redan gjort en massa jobb, fakturerat och annat tråkigt och klockan är bara 10!

Kanske ska kolla lite på svensk TV? Jag använde rmig av ett sk Virtual Private Network - VPN - så jag kan surfa med en svensk IP-adress. På detta sätt kan jag se ALLA svenska TV-program, som annars skulle vara blockade pga av att jag tillgår deras hemsidor från utlandet. Igår såg jag bla hela säsongen av "Allt för Sverige". En grupp amerikaner, alla med svenska släktrötter, tävlar på en resa genom Sverige om att vinna det slutliga priset - en träff med sina kvarlevande svenska släktingar. Programmet är mycket mer känslomässigt än vad man kanske tror, det är ju en "reality show". Men man blir riktigt rörd faktiskt!

Rekommenderar alla utlandssvenskar att se den serien i åtta avsnitt, ligger på SVT tills mitten på januari tror jag det var. Faschinerande kulturkrockar!

Sunday, January 1, 2012

Nytt År!

Det blev nästan exakt som jag hade tänkt mig Nyårskvällen: Vi gick ut och åt en riktigt god italiensk middag (den där nya italienska kavrterskrogen är FARLIG, de har begränsad meny men SÅ GOTT). Efter det tittade vi på Ensam Hemma 1 och 2, eftersom Sarah aldrig har sett dem och jag tänkte att de liksom är klassiker. Hon gillade båda faktiskt! Ken somnade någon gång under den andra filmen tror jag, precis som jag hade räknat med! ;-)

Vi han med en flaska Procecco, italiensk champagne. Jag är inte alls förtjust i varken vitt vin eller champagne, så det blev bara några smuttar för min del.

Vi kvart över elva kände jag att min dag var över, så jag gick och lade mig efter att jag hade gett Sarah order att väcka pappa några minuter innan midnatt så de kunde gå ut och titta på fyrverkerierna. Sarah hade nämligen inga alls problem med att hålla sig vaken till midnatt!

Imorse vaknade vi till strålande solsken, och eftersom det här tydligen ska vara den sista varma dagen på ett tag så hade vi planerat in en lång naturvandring i Roberts Preserve.

Vi packade in hundarna i bilen och drog dit vid lunchdags. Det var redan 27 grader varmt då, så lite svettigt var det. Det var riktigt härligt att vandra längs med stigarna, ut på bryggorna längs med vattnet och bara njuta. På onsdagmorgon ska det gå ner till frysgrader, så man får passa på!

Nu är vi hemma med två totalt utpumpade hundar som sussar sött. De kunde knappt hålla ögonen öppna i bilen på väg hem, men de gjorde bra ifrån sig med tanke på att de blir 12 år i år!

Sarahs kompis kom förbi och vips så hade de stuckit hem till henne. Nu är det frid i huset, Ken sitter och jobbar och jag har precis lagt några stekar i marinad inför kvällen då det vankas hasselbackspotatis och grillad NY Strip Steak med bearnesås.... Ska bli gott!

Hoppas nu att ni alla får ett riktigt BRA år i år! :-)