Thursday, February 17, 2011

Lite tips

För er (som jag) som har en Kindle-läsplatta och önskar läsa böcker i EPUB-format (som Kindle inte stöder) gåt detta lätt och gratis att fixa. Ladda ner ett program som heter Calibre (gratis) från denna sida.

Programmet i sig har en utmärkt funktion som typ Digital Editons från Adobe, men kan även ändra format på e-böcker automatiskt innan de förs över till läsplattan. Så man enkelt kan ladda ner en epub-bok till sin Kindle, tex. Eller en Kindle-bok till sin Nook (Kindle och Amazon har ju ändå det största e-boksutbudet i världen).

Skaparen av Calibre har dessutom en smart och imformativ liten video som förklarar hur programmet funkar, (väldigt enkelt).

Jag tror inte att det funkar med biblioteksböcker ännu, eftersom de har ett användarskydd som ju begränsar användandet till 27 dagar, och detta kan ännu inte "flyttas med". Men jag funderar på sätt att fixa detta, säger till om jag kommer på en lösning...

För er som varken har en Nook eller en Kindle vill jag bara tips om att det går utmärkt att läsa e-böcker på en smartphone, tom låna eböcker från svenska biblioteket. Och allt gratis, ingen extra läsplatta behövs. Kolla gärna in här för lite tips på vilken app som funkar bra: Android-mobiler och iPhone-mobiler (och iPad). För övriga mobiler, kolla in MobiPocket.

Man kan dessutom köpa böcker via Amazon utan att ha en läsplatta, det finns små Kindle-appar (som är gratis) som man kan länka till sitt Amazon-konto. Jag använder min Kindle-app hela tiden när jag tex väntar på att Sarah ska bli klar med träningen. Dessutom om man har en vanlig Kindle så synkar den med läsplattan, så man kan byta mellan appen och läsplattan och det hela håller ordníng på vart man slutate läsa på ena enheten och fortsätter automatiskt på den andra enheten... Mycket praktiskt!

Så man KAN läsa svenskt utanför Sverige utan att slösa en massa pengar... Kontakta mig om ni behöver kontaktinfo för att fixa svenskt bibliotekskort...

Det var allt från bokhörnan idag! :-)

***

PS
Jag lyckades till slut fundera ut hur man kan flytta en sk DRM-skyddad bok (vare det en bok man köpt som kanske endast går att läsa på en sorts läsplatta, eller en bok man lånat på bibblan) från Digital Editons (Adobe) till valfri läsplatta. Enligt amerikansk lag får man inte bråka med DRM-taggar i e-böcker (ett av få länder med denna knaslag), vilket är helt upp och ner med tanke på att man redan betalat eller lagligt lånat boken. Så jag tänker inte skriva här hur man gör för att fixa detta problem, men ni kan ju e-maila om ni vill diskutera detta...

2 comments:

Saltistjejen said...

Visst är det fantastiskt med den här nya tekniken!!
och du TACK igen för at jag fick lånekort via din kontakt!! ja har lånat en hel del böcker på det!! :-)

Victoria said...

Wow, det där låter ju superbra! Jag skulle väldigt gärna ha hjälp med ett svenskt lånekort så jag kan låna svenska böcker och läsa på min Kindle!
Har du tid att hjälpa mig så skulle jag bli supertacksam! Maila gärna med vad du behöver för uppgifter när du har tillfälle.
Kramar//Vic
e-post sunny.swede@hotmail.com