Wednesday, November 14, 2012

Näsan revisited

Den 18 september opererade jag ju bort skivepitelcancer från näsan. Det var ett ganska stort hål, 3 cm i diameter och väldigt djupt. De sydde inte ihop hela såret, eftersom nästippen då skulle bli sned när det läkte.

Någon dag efter operationen

 
Jag hade sedan oturen att få en stafylokockinfektion, som gjorde att läkningen drog ut lite på tiden.
 
Här har infektionen nästan läkts klart
 
Fram tills i måndags såg min näsa faktiskt riktigt bra ut. Allt hade läkt, det var lite rött och fortfarande ömt, men annars bra (kan tydligen räkna med ömhet i ca 1 år pga av de nerver som kapats).
 
I måndags hade jag då tid att få en sk VBeam laserbehandling. Denna sorts laser inriktar sig på eventuella brustna blodkärl och bränner bort dem. De hade varnat att man oftast ser lite blåslagen ut efteråt, i kanske ett par veckor eller så. De sa att det skulle kännas ungefär som om någon snärtar en med ett gummiband. Well, NEJ. Det kändes som om någon använde minieldsprutare i ansiktet! Så ont gjorde det, men det var ju snart över.
 
Nu ser jag så här kul ut:
 
Lite rödlila, inte så kul eftersom jag äntligen fått tillbaka min näsa till nästan normalt utseende... :-)
 
Nu har jag bara ett steg kvar, nämligen att behandla en mängd små sk. pre-cancerous actinic keratosis i ansiktet. Dessa skulle allstå utveckla sig till cancer om inget gjordes, så det måste ju åtgärdas så jag slipper fler sådana här operationer i framtiden. Åtgärden kommer att bestå av årliga laserbehandlingar med en blå laser, sk. Photodynamic Theraphy (PDT). Denna laserbehandling görs över hela ansiktet samtidigt och tar ett par veckor att återhämta sig från.
 
Först får man en kemisk lösning insmord över hela ansiktet och när den har vekat tas den bort. Den ska då ha koncentrerat sig över cancercellerna. Man får då sitta under lasern under 15 minuter. Då reagerar kemikalierna med lasern och bränner bort cancern. Tyvärr så är man dessutom sedan röd som en hummer i två veckor, huden flagnar av och kan få sårskorpor och annat inte så trevligt...
 
De första 48 timmarna får man inte vistas i sol över huvudtaget. Alltså inte ens sitta i närheten av ett fönster! De gör inte behandlingen om man inte har en vidbrettad hatt plus ett paraply att skydda sig med när man ska hem! Om man skulle vistast i solen kan man få allvarliga skador eftersom kemikalierna är kvar i huden och reagerar med UV-ljus.
 
PDT används dessutom på personer med allvarlig akne, och kan för de som inte har något emot bieffekterna som ju tar ett par veckor att återhämta sig från, användas i syfte att förbättra huden i allmänhet.
 
Dyrt är det, från $500 och upp, men täcks av försäkringen, som tur är. Jag får nog se till att boka tiden typ en fredag eller nått, så man kan sitta inne ett par dagar. Tanken är sedan att jag ska göra den här behandlingen årligen. Hellre det än MOHS-operation, helt klart!

1 comment:

Saltistjejen said...

Jag tycker det läkt jättelikt!
:-)
Tur att du har en bra sjukförsäkring.
Kram!