Tuesday, May 11, 2010

Klart

De gick med på $1000. Så nu är den saken ur världen. Låt detta bli en läxa till er alla: även om ni tror att ni har köpt en laglig bild på Internet, så länge som ni inte har en kopia av copyright certifikatet som säger att ni äger bilden så är chansen stor att någo av de stora bildföretagen äger bilden!

Desto mer jag läser, desto värre situationer läser jag om. $8000 är inget, det var ett par som köpte en hemsida klappat och klart. ALLA bilderna som de fick med hemsidan var stulna! 25 stycken. Deras räkning var på $75 000!!!

Köp inte ens foton från kända fotleverantörer, såvida ni inte får ett kvitto och ett copyright-certifikat. Och köp aldrig sådana där CD-skivor med massa bilder som man ofta ser i affärerna. De kryllar av stulna bilder!

Så jag kom undan med $1000... Det hade vi kunnat få en mysig weekend-resa för. Nästan en biljett yill Sverige. Shoppat loss rejält...

Så nu kan jag i alla fall lägga undan den dåliga smaken jag haft i munnen ett par veckor, lugna ner mina nerver och gå vidare. Men fy fan vad taskigt. Jag önskar jag visste vem det var jag köpt webb-mallen av, jag skulle gärna vilja ge dem ett sanningens ord...

5 comments:

Saltistjejen said...

Skönt att det är över men j-gt surt att NI får betala för att någon ANNAN stulit!!!! Usch!
Kram!!!

Petra H said...

Fy och usch, vad tråkigt att krävas på pengar för någon annans stöld!! Men skönt att det inte blev dyrare och att det är löst nu. Inte tänka på vad du hade kunnat göra istället med pengarna, det är väl nog så bittert redan :-(
Kram!

Marianne said...

Åh, men vad skönt att det är över!!! Och att du klarade dig undan med en tusenlapp, som även om det är mycket och surt, ändå är bra mycket mindre än 8000!

Ja, det gäller att vara försiktig. Men vem är det som utfärdar de där certifikaten? Är det någon myndighet som granskar alla bilder och skriver intyg? Det tror jag inte. Så jag tycker egentligen att det hela låter mycket skumt, som om de bara är några lurendrejare. Jag skulle ju kunna hävda att det var jag som hade gjort den där globen, hur skulle de kunna bevisa att det inte är jag?

Kram!

S w e F l o said...

Masterfile, som detta företag heter, är det största företaget i världen som hanterar licensiering av rättigheter för bilder. De har alltså konstnärer(skapare av bilderna) som kunder, och ser till att bilderna endast används under licensiering. Priserna för sådana skiftar beroende på i vilket syfte bilden ska användas osv. Bilderna är "taggade" elektroniskt, och kan således sökas upp på Internet med ett speciellt program. Om en bild hittas som inte har en aktiv licens så har de rätt att ta en till rätten, men eftersom det oftast är en jobbig process så är det oftast enklare för dem att förlika. Många väljer dock att inte betala, oftast därför att d einte kan. Om det är ett oskyldigt fall av copyright som i mitt brukar domarna endast ge ägaren $200 per bild. MEN de juridiska kostnaderna kan bli skyhöga och måste också betalas, Så i mitt fall blir det billigare att förlika. Alla bilderna finns i deras bibliotek och kan hittas via sitt registernummer. Men hur sjutton ska en vanlig person kunna veta allt det här? Jag hade i alla fall ingen aning, specieltl inte när man tror man har köpt något helt lagligt. Bilden är alltså under copyright-processen taggad med ett nummer som identifierar den som ett konstverk skapat av en viss konstnär, och att den är under management av Masterfile. Exakt samma uppställning gäller för tex Getty Images. De är näst störst i världen. Så man måste alltså köpa rätten att använda bilden, och konstnären som skapade bilden representeras av detta företag. Även om bilden ändrats som i mitt fall, då hela bakgrunden tydligen hade tagits bort, är bilden fortfarande taggad. Min moster berättade att nyare versioner av Photoshop kan användas för att se "taggen"/copyright infon, men man kan inte ändra eller förfalska den (som jag vet i alla fall).

Desiree said...

Gud vad skönt att det ordnade sig och att du klarade dig utan med 1000 dollar även om det inte heller är någon direkt liten summar eller något man vill lägga ut sådär på en sådanhär gjej. Men jag är glad att det iallfall har löst sig och att du slipper gå omkring och vara bekymrad och orolig över att det skulle sluta med ett ännu högre pris.
Obehagligt att det finns så mycket stulna bilder på nätet. Det är så mycket man ska tänka på. Det är väl bara betala nu och försöka glömma och tänka på roligare saker och vara superförsiktig i framtiden som du med all säkerhet kommer att vara efter att ha råkat ut för det här.
Kram!