Monday, September 3, 2012

Måndag

Labor Day idag, ledig dag för de flesta amerikaner, men inte för mig eller Ken. Sarah ska ändå ha en kompis här hela dagen, så det passar bra för mig att jobba då.

Helgen har varit bra, så jag är nöjd ändå.

Igår började dagen med en god frukost ute och sedan fick jag en massa ärenden gjorda. Var bla. till hälsokostaffären Richard's Foodporium och inhandlade allehanda saker som jag saknat i vår lågkolhydratkost.

Jag är en person som gillar mina mackor på morgonen, men med lågkolhydratkost funkar ju inte bröd. Jag har dock hittat ett kanonrecept på ett fröknäcke som är så gott. Skulle kunna äta det jämt!

I princip har man 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön, några matskedar fiberhusk, några matskedar pofiber, några matskedar linfrön och så hade jag i lite chia-frön också (supernyttiga), plus en halv matsked salt. Sedan värmer man 1 dl kokosolja (utan smak) och 1 dl vatten och häller det över fröblandningen. (Kokosolja är väldigt nyttigt dessutom).

Sedan är det bara att bre ut smeten supertunnt på ett smörpapper på en plåt, in i ugnen på låg värme ca 1 timme, ta ut, skära i bitar och sedan låta stå i ugn med öppen lucka på superlåg (lägsta) värme ett par timmar till tills det torkat. Smakar som värsta delikatess-knäckebröden, fast tunna. Man måste bara se till att förvara dem på rätt sätt så de inte blir sega. Jag har mina i en plasturk utan lock med hushållspapper mellan lagren och ovanpå. Lite smör och ost och sedan har jag mina mackor! Mättande och nyttiga.

Efterrätter är något annat som jag inte direkt hittat något som jag tycker är jättegott vad gäller lågkolhydrat, men IGÅR. MUMS! Jag gjorde chokladpannacotta med vispad grädde och frusna hallon ovanpå. Så gott! Använde 70 % mörk choklad, och det enda sockret i pannacottan var det som fanns i chokladen (inte mycket alls). Nästa gång ska jag göra en vaniljpannacotta med mascarpone.

Nej, nu är det dags att jobba, har min Diet Coke redo!

5 comments:

Christina said...

Oh vad gott det lät! Men vad heter Fiberhusk här i USA och hittar du det i vanliga mataffärer? Jag bor i PA och utbudet här är riktigt bra, men ibland är det svårt att veta vad som är vad! Och låg temperatur, hur många F?
Tack för svar och för att du tar dig tid att skriva din blogg, mycket uppskattat!
Hälsningar
Christina

Mrs Clapper said...

Vilket bra recept!! Det funkar för mig som är allergisk mot sädeslag, tackar och bockar!

SweFlo said...

Fiberhusk finns lite överallt, tom vanliga mataffärer (men då ofta som kosttillskot). Man kan köpa i lösvikt på hälsokostaffärer med. Pofiber (potatisfiber) har jag inte lyckats hitta här, men eftersom paketet väger noll och ingenting kan man ju be något i Sverige skicka ett paket. Tänk bara på att köpa #refined coconut oil" (finns i burk på bla hälsokostaffären), eftersom den andra sorten (också bra) har stark kokossmak (vilket passar bra i typ desserter och i Thailändsk mat). Det heter Psyllium fiber. Samma ingrediens som i tex Metamucil!
Min huvudaffär för att handla sådant här är annars Amazon.com!

Molly said...

Knäckebrödet låtyer supergott! Vilken temperatur har du på ugnen?

SweFlo said...

Ugnen är på 300 grader Farenheit, 150 grader Celcius, och efte ren timem sänke rman till 120 F (fast min ugn går bara ner till 170) och har luckan öppen ett par timmar. Ungefär 50 Celcius. Brödet ska inte kännas segt när det är klart. Ett tips som funkade bra är att vända på brödet (försiktigt, använde två skärbrädor som stöd) så att botten är uppåt under den låga temperaturen. Då torkar det bättre.