Wednesday, September 19, 2012

Operationen

Lite snabbt inlägg här.

Först av allt så blev jag godkänd för amerikanskt medborgarskap i tisdags! Om ca 30 dagar komme rjag att bli kallad till en ceremoni och får då mitt certifikat som säger att jag är medborgare. Så förhoppningsvis innan presidentvalet i november, så jag kan rösta!

Idag var det då dags för operationen för att ta bort cancern på näsan.

Efter att ha blivit rejält bedövad (sprutor i näsan gör ONT) skar de ut en ca 3 cm i diamater cirkel, jag fick se hru det såg ut i spegel, och de tog kort osm jag ska få när jag kommer tillbaka nästa vecka för att ta bort stygnen. Hålet såg inte SÅ stort ut, men DJUPT! Läskigt! :-)

Under själva operationen kom d eåt något blodkärl och blodet bara sprutade rätt ut! Jag hörde på dokotrn och sköterskan hur de febrilt försökte jobba snabbt. De kauteriserade kärlen snabbt så blodningen stillades. Luktar inte så kul, ens eget brända kött, om man säger som så... :-)

Sedan var det ut i väntrummet medan de kollade det som skurits bort. Om inte marginalerna är helt klara måste de skära igen.

Jag och de andra sju patienterna som alla var där för samma operation hade ett eget väntrum med mysiga soffor, gosiga filtar, vacker konst på väggarna, ett litet pentry med snacks och drycker plus avslappnande musik. Rena SPA-känslan!

Det var en äldre man där som var riktigt rolig, han fick dock till slut tillsägelse av oss att inte vara så rolig: att skratta gör nämligen ont med ett hål i näsan! :-)

Sedan fick jag besked att marginalerna vara rena, så nu var det dags för ihopsyning.

Det var detta som var det jobbigaste. Sprutorna som skulle bedöva mig ytterligare gjorde så ONT, antar att näsan var extra känslig nu när de hade opererat.  Men efter väldigt många stick var jag dock redo för mina stygn.

Doktorn berättade att hon skulle använda hud från näsan för at göra ett litet "lock" att täcka hålet med, men när hon började sy tyckte hon att jag hade riktigt bra elasticitet, så hon beslutatde att sy ihop som det var. Nästan alla stygnen är på insidan av hålet, och de kommer lösas upp av sig själva. Endast tre stygn är på utsidan. Anledningen till detta är att hon lämnade en stor del av såret ÖPPET!

Fy sjutton vad läskigt det ser ut! Men om hon skulle sy igen allt skulle nästippen bli sne när det läker, så det är väl en smäll man får ta. Jag tyckte det såg himla fult ut alltihopa när hon var klar...

Så nu har jag ett tryckförban dpå och det värker rejält. Hela näsroten är svart och hon sa att jag ska räkna med rejäla blåmärken. Näsan är rejält svullen ocksp.

Imorgon på lunchen ska jag byta bandagen och fylla det öppna hålet med en salva, sedan ska det rengöras och bytas två gånger om dagen.

Vi får se hur det känns imrogon, men just nu gör det ONT som bara sjutton! :-)

2 comments:

Victoria said...

Tänker på dig (och din näsa!) och hoppas att det snart känns bättre!

Kramar//Vic

Saltistjejen said...

Ååå katrin! Tänker på dig och jag hoppas att smärtan snart ger sig. Iallafall den värsta. Och självklart hopas jag även att du blir nöjd med resultatet också. Det kosmetiska såklart, MEN framförallt det medicinska. DÄR hoppas jag att ALLT gått superbra och att du ska slippa mer av sådant här framöver.
KRAAAM!