Sunday, August 31, 2008

Katastrof på G


Orkanen Gustav växer just nu till sig till oändliga proportioner. Det lutar nu åt att detta jättemonster till orkan kommer att rusa med full fart mot stackars New Orleans. Som kategori 5! Det kommer att bli en katastrof med fruktansvärt resultat. Människor kommer att mista inte bara hus och hem utan sina liv.

Som tur är har detta härjade område lärt sig en stor och allvarlig läxa efter orkanen Katrina. De har varit i full gång med obligatorisk evakuering ett bra tag. Hoppas att inga dumdristiga människor beslutar sig för att stanna kvar.

De har dessutom utfärdat obligatorisk evakuering i kustdelarna av Alabamatrakten och i Mississippi. De har något som heter contraflow i Louisiana och Mississippi, detta innebär att de öppnar de största motorvägarna till enkelriktad trafik för båda körriktningarna från Louisiana in till Mississippi. Så man kan bara köra åt ett håll. På detta vis kan de snabbara evakuera de områden som är mest utsatta, med 6 filer i stället för de vanliga 3.

Problemet är ju inte bara att det är en monsterorkan utan dess like, New Orleans ligger ju under havsnivån, och med stormen kommer svallvågor som kommer att dränka hela staden. Och sedan har vi de förbenade "levees", fördämmningsvallarna som är byggda runt om New Orleans för att hålla vattnet ute (eftersom staden är byggd under havsnivån, dumt, dumt, DUMT). De har ju reparerats sedan Katrina, men de kan kanske hantera en kategori 3. Kanske.

Så på måndag kommer den. Vi får hålla andan och hoppas att det går så bra det kan gå.

Vi känner mer av Gustav här i Florida än vad vi gjorde av Fey! Vi har rejäla vindar, mulet och regnskurar, eftersom Gustavs "feeder bands" sträcker sig nästan över hela Florida!

Och sedan får vi vända blicken mot vad som ännu är en tropisk storm, Hanna. Den stormen förväntas gå in över Floridas östkust senare i veckan.

Suck ja. Global warming is a bitch.

3 comments:

Anonymous said...

så skönt att ni inte kommer att drabbas i någon större utsträckning... hemskt att säga så men man "är sig själv närmast"...

moster

Annika said...

Ja usch och fy!! Gustav är ett monster och jag tänker så på alla i New Orleans med omnejd. Ska dom verkligen drabbas igen? Grymma öde. Skönt att ni inte är drabbade av G istället. Fy sjutton...

Ewa said...

Tack gode gud att han inte hetsade upp sig så in i helsike, han Gustaf. Jag vet inte vart snytingen tog som hårdast men nog märktes det av den "lilla" kraft han hade. Ibland får man vara tacksam för det lilla.

Och så skall det komma mer elände.

I Europa har vi också idioter som bygger under havsytan. Jag säger bara Holland. De har med jämna mellanrum problem med vattenmassor och kanske arvet från gamla världen följde med till den nya.
Fast jag förstår inte finessen med att utsätta sig för konstant fara. Ingen kan rå på naturen och dess krafter så varför försöka.

Det är gott att ni på er plätt i världen har det förhållandevis bra. Här på Gotland far vädret lite upp och ner. Ner kommer mest regn men ibland en liten solstråle att njuta av.

Jag kramar om er och sänder mina tankar. Bevakning av väder är ett måste i dessa dagar och jag sysslar för fullt

Ewa