Monday, January 25, 2010

"After Helg"

Oj, det var mycket som hanns med i helgen. Fredagen var nog bra, jag säger nog för jag kommer inte riktigt ihåg vad vi gjorde, faktiskt. Trött var jag i alla fall.

I lördags åkte jag för att kolla in det där kvarteret som jag hittade av en slump. Det finns ett område här som ligger precis mellan Bradenton och Sarasota. Precis perfekt. Och alla skolorna som hör till det området är toppskolor. 10 minuter till jobbet för Ken. Det är 6 timmar tidsbesparing i veckan, nästan en hel arbetsdag! Inte helt fel att det ligger nära ALLT.

Så jag var nyfiken. Byggföretaget hade verkligen tur när de hittade den här landsplätten. Runtomkring ligger stora väletablerade kvarter, och så den här juvelen mitt i. De började bygga 2007, och tyvärr finns det ingen mark till salu just nu, men det blir väl tre platser till, just nu används de som förvaring och parkering för byggarbetarna.

Det är ett sk gated community, dvs det är staket runt om och grindar som man kör in genom. Pool, basket, tennis och en alldeles perfekt naturstig som går kilometer efter kilometer runt en stor sjö, i vad som nästan känns som Florida-urskog. SÅ maffigt! Det visade sig att i mitten på kvarteret finns det en stor park med helt orörd natur, och de har skänkt den marken till kommunen med krav att den ska användas som naturpark. Det ska visst bli en brygga för fiske och så kan man paddla kanot där med. Inte helt fel, precis vad vi gillar.

Så till själva husen. Ett litet område, 143 hus och så en drös med bostadsrätter vid sidan om. Jättefin design, nej, vacker design. Inte så mycket av det där lite tråkiga "alla Florida-hus ser likadana ut". Lyxigt. Jag kollade in den modell som de hade öppen, helt klart bra. Beställde tid till söndagen så att Ken kunde komma med och vi kunde få se lite andra modeller som man måste ha tidsbeställning för att se.

I lördags kväll (redan vid 5) åkte Ken och Sarah till Tampa för att se Monster Jam, en stor monster truck show. De hade jättekul och kom inte hem förens strax före midnatt! Stackars Sarah SOV när vi borstade tänderna på henne, ha ha!

Jag hade dock en riktigt trevlig kväll. Gick ut med hundarna, åt grillade kycklingvingar och choklad och tittade på svensk och dansk TV. Skulle avnjuta en flaska svensk cider med, men den slank ur händerna på mig och gick i tusen bitar på köksgolvet. Bubblande cider och glassplitter över allt, speciellt i mina fötter... Lyckades få en kvarglömd glasbit i foten imorse med, en sådan där liten, smal sak som gör ack så stor skada. Blod överallt precis när vi skulle ge oss iväg till skolan.

Söndag. Stackars Ken måste jobba, och han som fyller år idag och allt! Men så är det. Vi strax före 2 hämtar jag och Sarah honom på jobbet och kör den lilla biten till kvarteret. Vi kollar in modellen medan säljdamen gör klart lite pappersarbete, och sedan kör vi ut till tre andra hus och kollar. Husen har allt det där som vi söker. Ken faller pladask, jag är lite smått kär.

Så nu är ju frågan: är det värt att betala så pass mycket mer (typ $50 000-$100 000) för att bo här? Vi kan ju få ett stort helt nybyggt hus för mycket mindra i ett annat kvarter. Men ett mycket tråkigt kvarter... Här har vi ju allt, plus bra skolor. Det går helt enkelt inte att slå det.

Eftersom de inte har någon mer mark nu att bygga på så finns det tre val: köpa ett av de husen som de har redan byggt och som inte sålts ännu (inget var sådär 100% våra färger och sånt när det gällde insidan.) Köpa ett hus som de börjat bygga och som ska bli klart till juni, det är tidigt i byggandet, så vi kan välja alla golv, färger och dylikt (men dyyyrt). Eller helt enkelt vänta tills någon som redan äger ett hus där vill sälja, amerikanerna flyttar ju väldigt ofta ändå (men det kan ju dröja hur länge som helst innan ett som vi vill ha blir till salu!).

Eller köpa hus på annat håll.

Men... efter att ha varit här, sett det och liksom hittat hem så skulle det inte kännas helt bra att köpa på annat håll... Och om vi verkligen vill bo här, ja då blir det till att tänka igenom alla siffrorna noga. Vad vi vet är att just nu går det inte. Om ett par månader kanske. Det är ganska mycket pengar det rör sig om. Och Ken har liksom inte tid att sitta ner och kalkylera det hela. Vad vi vet med säkerhet är att om vi betalar av alla våra skulder förutom huslån och studielån så blir det SÅ mycket lättare, så det är planen just nu. Fortsätta att betala av allt. Jag har inte så mycket kvar, så det SKA gå. Jag har ju ett mål i sikte, och även om det nu inte blir ett hus här så skadar det ju verkligen inte att vara skuldfri... Och Ken planerar att betala av det han har nu under skattesäsongen, företaget brukar få in en rejäl extraslant just runt den här tiden, naturligtvis.

Så hoppet finns där. Så får vi bara hoppas att siffrorna visar rätt när vi väl sätter oss ner och tar tag i det. För det hade ju varit en dröm att bo där, helt klart.

Stackars Ken kom hem vid 9 igår kväll. Eftersom det var hans födelsedag hade jag middag på G efter hans önskemål: grillad ribeye stek, pommes, bearnessås och en krispig sallad (en god klassiker) och chokladtårta till efterrätt, inga ljus på tårtan, han är ju såpass gammal nu att vi ju inte vill vara en brandfara, ha ha!

Hela natten ösregnande det. Bra, alla döda förfrysta gräsmattor behöver det. Ken var tvungen att gå upp 5 imorse för att fixa servern innan de anställda kommer in, så det föll på Sarahs och min lott att ta ut hundarna. Det var riktigt mysigt att gå på långpromenad vid sju på morgonen. Det hade slutat regna och var sådär mysigt ute. Riktigt härlig start på dagen. Nu är det en hel drös jobb som gäller hela dagen...

6 comments:

Saltistjejen said...

Ang husköp så tror jag mycket på magkänslan. O man faller pladask för ett område och hus så är det värt att gå på det även om det skulle vara lite dyrare. DOCK måste man såklart veta att det är under ens mariginaler alltså att man klarar av det ekonomiskt. Men gör man det kan det vara värt att betala lite extra för att få bo på ett ställe där man verkligen verklgigen trivs. Tycker jag.
Lycka till!
Och du TACK för din bibliotekskontakt! Jag är nu glad innehavare av ett lånenummer!!!! :-)
Kram!!

S w e F l o said...

Vad bra! Det är ju extra kul att man kan läsa lite svenskt utan kostnad ibland... Jag litar på Ken som är revisor att reda ut siffrorna. Det blir ju en hel del mer än vad vi tänkt oss, och med tabke på att vi inte ska sälja vårt nuvarande hus blir det ju lite knivigt. Var det inte för det så vore det inga problem. Vi kan ju alltid lösa det genom att betala en större downpayment, men vi får se. Men som sagt, den där känslan var rätt stark, det kändes rätt. Jag är dock trött på att vänta och vill ha ett nytt hus NU såklart. Vi får se hur tålig jag är, jag är inte direkt känd för det ;-)

Mrs Clapper said...

Tycker också att området är viktigast! Visst att man kan få ett större hus att bo i på andra ställen, men hellre att det blir dyrare/mindre och att man känner att det är där man vill leva.

Ska bli spännande att se vad som händer!

Malin said...

Området tycker jag är viktigast (och att det finns bra skolor)! Vad härligt att ni hittat ett område som verkar så rätt för er! Det låter ju verkligen som att ni skulle kunna trivas jättebra där, det hade nog jag betalat lite extra för att få (så länge man har marginaler som Saltis skrev här ovanför).
Jag åker ju på "områdeskoll" om tre veckor, känns jättekul, men vi ska ju bara hyra till att börja med. Men jag vill hitta några tänkbara områden!

Marianne said...

Hoppas att det ordnar sig nu när ni har hittat exakt det område ni vill bo i. Om ni köper något av det som är klart men med fel färger, kan ni inte måla om då? Eller blir det väldigt dyrt?

Hoppas, hoppas att det ordnar sig!

S w e F l o said...

Väggarna är inga problem, jag menar klinkersgolv och diskbänkar och sådant som är svårt att byta ut. Lite färg på väggarna är ju en bagatell att hantera... Men det blir nog området på landet osm vi först had etänkt... mysigar eoch defintiivt mer hus för pengarna!