Sunday, February 7, 2010

Söndag

I lördags var vi och såg Avatar i 3D, hela familjen. Alla tyckte om den, helt klart en visuellt vacker film!

Jag har funderat fram och tillbaka på det här med att skaffa städhjälp... Ken tycker det är onödigt, men han städer och hjälper då till 0 % här hemma, så han har liksom inget att säga till om denna sak. Inte heller med tanke på att det är JAG som kommer att betala... Men jag har funderat i flera år på detta, eftersom jag ofta har för lite energi i och med alla sjukdomar och dylikt. Lupus är känd för att vara en sjukdom som liksom suger musten ur en. Lupus är ju ofta en sjukdom som inte syns, så personer med lupus kan oftas ses som lite lata av de som inte vet vad det är, eftersom vissa dagar orkar man helt enkelt inget alls.

Nuförtiden jobbar jag dessutom mycket mer, så det är svårt med att orka med allt. Även om jag skaffar städhjälp så ska det ju plockas, diskas tvättas kläder, handla och laga mat, ta hand om Sarah och serva alla... Så det hade varit oerhört skönt att slippa just grovstädandet!

Så jag har tagit tag i detta och ska få lite olika offertar för att kolla vad det skulle kunna kosta. Antingen någon som kommer varannan vecka eller en gång i veckan. Det verkar som priset ligger runt 100-150 dollar i månaden för en privatägd firma, de stora namnen tar ofta lite mer, men är inte direkt kända för att städa bätte, de betalar minimilön till sina anställda, inte direkt en motivation för dem att göra ett bra jobb. Med en privatfirma är det ofta ägarfamiljen själv som städar, och således är de måna om att kunderna är nöjda.

Så i morgon ska den första firman komma och ge mig en offert. De måste ju se vad det rör sig om för att kunan ge ett pris. En fransman var det viss, det kan ju vara trevligt. Men hur som helst. Vad gör jag just nu? STÄDAR såklart!!! Man kan ju inte ha det hur stökigt som helst när städfirman kommer! Är detta ett svenskt fenomen eller? Jag tror det är lite av mitt dåliga samvete också ha ha!!!

Jag behövde dock gå igenom en del garderober och kasta/skänka en del handdukar och annat. Ska inviga nya handduksset, och behöver göra mig av med gammalt som aldrig används och bara tar upp plats. Och så skadar det ju inte att plocka undan leksaker och disk och annat. Men dammsuga och damma och sådant skiter jag i.

Så det ska bli spännande att se om jag vågar anlita en städfirma eller inte. Jag får se om mitt dåliga samvete klarar det. men varför inte? Jag har ju faktiskt inget att skämmas för. Eller ska man göra det när man är sjuklig och inet har nog med energi, när man vill anlita hjälp så man har tid och ork över att ha det trevligt med sin familj? Absolut inte! Men det där svenska i mig sätter emot... Vi får se hur det går, och om någon av städfirmorna känsn bra. Kemin ska ju stämma med, de ska ju faktiskt rota omkring i ens liv, och även om jag är här och jobbar samtidigt så känns det inte jättekul. Lite pinsamt faktiskt!

Vad är era tankar vad gäller städhjälp? Är jag knäpp som funderar på att anlita hjälp?

6 comments:

Malin said...

Klart du ska skaffa städhjälp! Speciellt som du skriver att du städar allt själv och dessutom jobbar. Bara det tycker jag är skäl nog att skaffa det. Sedan att du har lupus och är ju bara det ett starkt skäl till att ha någon som kommer och hjälper till med städning!
Enda städhjälpen jag haft är en barnvakt som också har kommit hit och städat någongång, samt när vi hade au pair. De som varit positivt när de städat är att jag inte behövt städa innan, de har fixat småplocket också :D Det som hindrat mig (förutom priset då, som är väldigt högt i Sverige) är just det där att man ska plocka undan innan de kommer och städar och det är ju det som är det jobbiga tycker jag :)

Anonymous said...

Jag tycker helt klart att du ska anlita städhjälp. Det är inte heller så ovanligt längre i Sverige. Jag har flera vänner som har hjälp här.
Jag minns att nora brukade städa en del innan deras städhjälp kom. men det var mest att plocka undan så att de kom åt att damma & dammsuga mm.
Det är väl lite vad man gör det till. Man gör väl något slags avtal där det står vilka delar i hushållet man vill ha hjälp med. Finns säkert de som byter lakan, tvättar kläder och diskar också om man skulle vilja det...

En kompis hade en städhjälp på prov. Allt hon (städhjälpen) gjorde var att omorganisera och plocka undan grejerna fast det var meningen att hon skulle dammsuga och damma... Så hon fick ju inte jobbet. Min kompis sprang i flera dagar runt och letade efter grejer som städhjälpen plockat undan i någon låda...
-Mari-

Petra H said...

Jag tycker absolut att du ska skaffa städhjälp om du känner att städfirman känns ok. Nästan alla mina kompisar i Bryssel har städhjälp som kommer in en gång i veckan eller varannan vecka, grovstädar och stryker skjortor. Varför inte, om man har råd och känner att man vill lägga sin tid på annat? Speciellt som du ju jobbar från hemmet och därför kan vara hemma när de kommer. Jag hade inte tyckt det kändes ok att kanske lämna ut nyckel till vilt främmande människor och sedan gå till jobbet, men är du hemma (iaf de första gångerna) och kan se hur de arbetar, är det ju jättebra.
Och det är ju rätt att man måste röja innan städhjälpen kommer, de är ju inte betalda för att RÖJA utan för att STÄDA.

Jenny said...

Klart du ska ha städhjälp! Jag hade det tidigare när vi bodde i Houston, varannan vecka och det var hur skönt som helst att få hjälp med grovstädningen. Här i Charlotte har det varit mycket dyrare, plus att barnen för närvarande stökar till nåt så infernaliskt, att det ändå känns som om jag måste grovstäda flera gånger i veckan. Men när de blir lite större så tror jag vi ska ha det igen. Kram!

Jessica said...

AH det ar du vard!!! Jag har precis skaffat mig en och det ar min basta investering. tid, energi (och daligt samvete) jag kan lagga pa annat. Nu gjorde vi en deal sa det blev en gang iveckan men skulle rackt med varannan. Nu har du ju hundar och det blir ju annat da. $150 i manaden later valdigt billigt!! Katrin, du som jobbar massor, hundar och din sjukdom. Gor dig sjalv en tjanst!!! Inte min sak men det tycker jag visst Ken kan vara med att dela pa ;-) Han sparar ju din energi till sig sjalv ;-)
Skot om dig!

Marianne said...

Om det är någon som ska ha städhjälp så är det sannerligen du! Du ska absolut ha det! Självklart ska du inte slita ut dig med den sysslan när du faktiskt har annat att göra och en sjukdom som suger kraften ur dig. Dessutom är du ibland riktigt dålig, som nu sist med handleden när du faktiskt inte KAN göra sådant som att dammsuga och skura och hålla på. Näe, det där ska du INTE ha dåligt samvete för, tvärtom! Det är bättre att du orkar ta hand om dig och din familj när krafterna tryter än att du slösar bort dem på damm och smuts!

Hoppas du hittar en bra firma som du känner att du trivs med!!!

KRAM!