Tuesday, February 9, 2010

Tisdag

Sarah har redan växt ur alla skoluniformkläder i storlek 6, så nu var jag tvungen att beställa nytt i storlek 7. Hon växer så det knakar! Och eftersom vi har några månader kvar av terminen innan vi flyttar och byte rtill en uniformsfri skola så har vi ju inget val... EN kjol har hon som fortfarande passar!

Hon har beklagat sig över alla khaki kjolar och har vägrat använda khaki shortsen vi köpte från GAP, så jag fick använda fantasin och tyda unifromsreglerna för att komma fram med en lösning... poloklänningar! Det borde ju funka, inget som sitter åt runt midjan som hon hatar. Jag beställde från Land's End, de har the best polo tröjor och liknande för skolan, superkvalitet! Förutom klänningarna hade de dessutom en skolkjol i ett mjukt stickat material, så jag betsällde några sådana med. Hoppas att de passar den kräsna lilla damen! :-)

Sarah har sedan 3 års ålder varit anställd i Kens firma. Här kan familjemedlemmar vara anställda från och med just 3 år, som skatteförmån. Hon kan tjäna upp till $6,000 om året skattefritt, och Ken kan dessutom dra av den kostnaden på skatten. Av de $6,000 kan hon investera $5,000 i en college fund (som även kan övergå i pensionssparande om hon väljer att inte gå på universitet). De resterande $1,000 kan vi använda upp varje år, skattefritt.

Så Sarah har eget checkkonto och sparkonton och kan således betala skolkläder och liknande med sitt eget betalkort, bra för mig, och bra för henne: när hon är 18 kommer hon att ha över $100,000 sparat för universitetsstudier (skattefritt dessutom), och hennes kredithistoria kommer att ha en lysande framtid om hon fortsätter att sköta sig.

Jag önskar att jag hade det så när jag skulle börja på universitetet, jag betalar fortfarande av mina studilelån... Ken jobbade genom hela sina 8 år på universitetet så han har i alla fall inga lån, men han skulle gärna ha sluppit jobba då om han kunnat. Så jag är glad att vi kan ge Sarah en bra start i sitt vuxenliv!

5 comments:

Petra H said...

Ja, skoluniformer är både bra och dåliga - praktiskt att veta vad man ska ha på sig på morgonen men jobbigt om man inte gillar stilen. (jag hade skoluniform under mitt skolår i England)
Vilken grej att 3-åringar kan vara anställda i företag! Och ha eget betalkort och spara ihop till en kredithistoria. Så annorlunda från hur det funkar i Sverige!
Suck ja, jag betalade av halva årsbetalningen till CSN igår :-( Jag MÅSTE hitta ett jobb så fort vi är tillbaka i Bryssel. Det känns liksom inte roligt att be O om pengar för min studieskuld, speciellt som man inte har det systemet i Spanien...
Kram och hoppas att Sarahs arm gör mindre ont idag

Saltistjejen said...

Oj är hon såpass "kärsen" vad gäller kläder Svårt när skolan har regler de också.
Och detta med att kunna anställa barn och använda pengarna till college låter ju superbra! Jag har visserligen också studieskuld kvar men tycker inte det gör så myckt med tanke på de frikostiga rgler som ändå gällde när jag tog mitt lån. Tycker egentligen det är ett bättre system i Sveige där man kan låna pengar av staten för att studera och där universtet o högskolor egentligen iten konstar ngt. ingen tuition fee, utan de pengar som krävs är endast för levnadsomkostnader och material. Känns som ett mer rättvist system ändå. Det är en av de saker som skrämmer mig mest med USA faktiskt. Detta att man måste ha pengar för att kunna välja högre utblidning senare. Visst finns det State Colllege eller vd det nu kallas, men allt handlar ju då om VAr man bor och VAD man vill läsa till. Så nej, jag föredrar helt kalrt det svenska systemet, även om detta innebär att man får dras med en studieskuld nästan hela livet sedan.
För vår del är detta en av anledningarna till att en framtid med barn här skrämmer mig. Det finns ingen chans i världe att vi kan spara till E´s college. Inte en suck. Vi har precis så det går jämnt upp varje månad, ibland går vi t o m back, så nej, collegesparande finns inte för vår del. Tyvärr.
Men det är ju super för Sarahs del!
Lycka till med klädköpen nu!!!
Kram!!!

S w e F l o said...

Men med dubbelt medborgarskap har ju er dotter chans att välja vilket land hon vill plugga i. Jag valde att plugga i USA med svenskt studielån, det kanske är ett val för henne med? Eller plugga i Sverige eller en mix av båda. Hon kommer ju att ha andra tillfällen just på grund av det dubbla medborgarskapet. USA har många grants och aid för studenter med märkte jag när jag gick här. Ken är dessutom veteran, så de betalade för hela hans Master's utbildning, fast han valde att jobba genom hela utbildningen.

Malin said...

Ska bli spännande att se vad mina barn tycker om skoluniform nu när vi flyttar...
Vilket bra system att man kan få skattefria pengar på det sättet, perfekt att spara till utbldning!
Jag tycker att alla ska ha rätt till högre utbildning, däremot är jag inte helt övertygad om att det svenska systemet med CSN är det rätta... hur det borde vara utformat har jag tyvärr ingen lösning på :)
Om vi blir kvar i USA hoppas vi ju på att vår äldre son kan plugga gratis med hjälp av simningen, de andra får vi nog spara till. Annars får vi helt enkelt flytta hem när den dagen kommer :D
Skönt att ha svenskt medborgarskap med sig som en extra trygghet tycker jag!

S w e F l o said...

Jag gillar inte det här med uniformer, så jag blir glad när vi flyttar och slipper... Speciellt inte när Sarah är så petig med sina kläder! Athletic Scholarships är stort här i USA, så han skulel säkert kunan fixa gratis utbildning genom sin sport, jag känner ett par som båda höll på mycket med sport och lyckades få totalt betald utbildning.