Tuesday, January 24, 2012

Tisdag

Glömde nog nämna att jag och Sarah var förbi IKEA i söndags. Hittade en adventsljusstake som det var 60 % rabatt på, precis vad hag behövde till matsalsfönstret till nästa jul!

Idag fyller maken år. Hela 46. Jag "bakade" en LCHF-tårta igår, eftersom den blir bäst om den får stå kallt över natten. Men vi kunde inte låta bli att smaka lite (OK, ganska mycket) igår och den var GOD som bara den, nått jag helt klart skulle gilla även om jag inte åt LCHF. Prova gärna!

Krämig chokladtårta
200 g mörk choklad (70%) (jag använde Lindt 70 %)
4 dl grädde
250 g mascarpone
2 msk kakao
2 msk mörk rom (går nog bra med annat eller så kan man säkert utesluta detta)
2–3 dl grädde + jordgubbar eller andra bär till dekoration

  • Hacka chokladen.
  • Koka upp hälften av grädden. Ta ifrån värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen har smält och krämen är blank och slät.
  • Rör ner romen och låt sedan smeten svalna till rumstemperatur.
  • Vispa resten av grädden tillsammans med mascarponen till krämig konsistens.
  • Sikta ner kakaon i chokladkrämen och vänd sedan ner det hela i gräddsmeten.
  • Klä en springform invändigt med plastfolie. Bred ut smeten i formen, täck med plastfilm och ställ kallt att stelna, gärna över natt.
  • Stjälp upp tårtan på ett fat och lyft bort plastfolien.
  • Dekorera med vispad grädde och jordgubbar och sikta eventuellt över lite kakao.
Jordgubbar är väl inte bäst i LCHF-synpunkt, men de är i säsong här just nu och billiga och goda. Hallon är nog annars det bästa för en striktare LCHF-tårta. Och så kan man använda mörkare choklad också om man vill.

Väldigt gott var det i alla fall!

1 comment:

Fourmum said...

Åh, det måste jag prova, det låter jättegott! Jag följer inte LCHF strikt, men försöker äta nyttigt och utesluta det som jag ändå inte tycker om eller inte vill ha. Kram