Wednesday, December 3, 2008

Nya grannar & Ackee-träd

I vårt kvarter äger de flesta sina hus, men huset mitt emot är ett hus som ägaren hyr ut. Det senaste året har hyresgästerna kommit och gått i rasande fart, de verkar ha problem med att hitta pålitliga hyresgäster.

Husets ägare är en väldigt trevlig man från Jamaica, och han är ofta där och påtar i trädgården. Han brukar visa mig allehanda konstiga jamaicanska växter som han har, och speciellt ett träd som han har är väldigt häftigt. Dess frukter används ungefär så som vi använder potatis i Sverige.

Trädet kallas Ackee och är Jamaicas nationella träd, fast ursprungligen kommer det från Afrika. Frukterna påminner lite om gigantiska lychees. Ackee är ett afrikanskt ord som egentligen betyder "grönsakshjärna". Ackee-frukt måste plockas och tillredas på korrekt sätt, annars kan man bli förgiftad. Lite spännande med ett sådant här träd på andra sidan gatan tycker jag!

Ackee-frukt

Så här ska frukterna se ut för att det ska vara ofarligt att tillaga dem. Man kan inte äta skalet eller de svarta kärnorna.

Men hur som helst, för några dagar sedan så flyttade det in en ny familj. Och vilken familj! Hittills har jag räknat till NIO barn! Plus mamma och pappa. NIO barn! Och det huset är inte speciellt stort, knappa 160 kvm. Och jag tycker att vi har det trång ibland, och vi är ju bara 3 på 140 kvm...

Det verkar som om de flesta barnen dessutom är tonåringar, men de har minst två barn som är i förskoleåldern. Jisses! Hur sjutton får de plats där inne? Och hur har de råd? De verkar i alla fall trevliga, om än inte lite väl ljudliga. Men det är väl inte så konstigt kanske, med elva personer...

1 comment:

Saltistjejen said...

Vilket häftigt träd!!
Och oj vilken stor familj! Hoppas de ser till att inte de små barnen äter av de giftiga frukterna då.
Haha, jag räknade just nu lite snabbt ut att de har ca 14.5 kvm per person om de är 11 personer som bor på 160 m2. Och när jag kollar vårt eget boende så är det ca 45 delat på 3 (Lipton räknade jag inte med...) vilket blir 15! Alltså kommer era grannar att bo ungefär lika trångt som vi gör!!!! :-)
Så där ser man Nu har jag plötsligt fått en "inblick" i antalet kvadratmeter per person för en niobarnsfamilj!!! :-)
Bra att de verkar trevliga! Bra och trevliga grannar är alltid härligt!
Kram!